Unieke handgrepen ontworpen door Osiris Hertman
Geplaatst op 28 april 2016

Unieke handgrepen ontworpen door Osiris Hertman

Onlangs is onze samenwerking gestart met topdesigner Osiris Hertman. Hij ontwierp unieke handgrepen voor een set stalen deuren, die wij hebben gerealiseerd. Lees hier wat hem inspireerde tot dit ontwerp en wat hij vond van de samenwerking met ons, G. de Rooy Metaaldesign.

stalen-deuren-handgrepen-osiris-hertman (14)‘Voor het ontwerp van deze deuren met herkenbare handgrepen werd ik geïnspireerd door de symmetrische handgrepen op antiek Chinese kasten. Deze herkenbare stalen of koper gesmeden grepen domineren als stalen plak midden op dat rode hout,’ vertelt de ontwerper. Osiris Hertman maakt graag ontwerpen die duidelijk zijn voor het oog, met begrijpbare vormentaal. ‘Handgrepen geven toegang tot iets van waarde,’ verklaart hij. Het is daarom prettig om door deuren te lopen welke met aandacht gemaakt zijn in je eigen woning.

‘Deuren worden vaak onderschat door mensen. Maar je kijkt er iedere dag tegenaan, net zoals je tegen je meubels aankijkt. Deuren zijn een essentieel onderdeel van de inrichting.’

Samenwerken met De Rooy Metaaldesign

Osiris Hertman laat graag vakmanschap zien in zijn werk. Essentiel thema in het ontwerpwerk van Hertman is dat er gewerkt wordt met eerlijke materialen en in de vormgeving zijn duidelijke details verwerkt die om vakmanschap vragen in de uitvoering.

‘Dat vind ik het leuke van samenwerken met De Rooy, hun ambachtelijke manier van werken,’ meent de ontwerper. ‘Zo oplossingsgericht als ze werken en hoe ze het functionele combineren met specifiek maatwerk.’ Hertman is ervan onder de indruk hoe het staal voor de handgrepen perfect zijn ronde vorm heeft gekregen. Staal zo mooi rond afwerken is geen makkelijke opgave, erkent hij.

stalen-deuren-handgrepen-osiris-hertman (3) stalen-deuren-handgrepen-osiris-hertman (2) stalen-deuren-handgrepen-osiris-hertman (1)

‘Terwijl ik bezig was met de inrichting van die villa, ben ik eigenlijk spontaan met De Rooy in aanraking gekomen. Deuren worden vaak onderschat door mensen. Maar je kijkt er iedere dag tegenaan, net zoals je tegen je meubels aankijkt. Daarom adviseer ik mensen om bij hun verbouwing meer budget vrij te maken voor het laten maken van deuren, deuren zijn een essentieel onderdeel van de inrichting.’ Zo kwam Hertman op het idee om deze karakteristieke handgrepen te ontwerpen voor de stalen deuren. Voorloper op dit ontwerp waren RVS grepen ontwikkeld voor houten schuifdeuren.

‘Deuren zijn een sieraad voor je huis’

btb-logoZijn jarenlange ervaring als productontwerper voor vooraanstaande merken en specifiek het ontwerpen van handgemaakte sieraden voor het befaamde Buddha to Buddha hebben Osiris Hertman zijn gevoel bijgebracht voor duidelijke, begrijpbare vormentaal. Hij merkt daarbij op dat deuren ‘als een sieraad voor je huis’ zijn.

Uiteindelijk zijn de stalen deuren en handgrepen afgewerkt met een fijnstructuur poedercoating, of door ze Oud-Amsterdams te moffelen, zoals de productontwerper het omschrijft. ‘Daardoor krijgt het staal een sinaasappelhuidje.’ Waar andere ontwerpers vaak zeggen dat gewone verf ook prima is, kiest Osiris specifiek voor moffelen. Hij vindt het belangrijk dat een product ook in gebruik mooi blijft, moffelen is nou eenmaal vele malen sterker dan andere manieren van coaten.

‘Voor het ontwerp van deze deuren met herkenbare handgrepen werd ik geïnspireerd door de symmetrische handgrepen op antiek Chinese kasten.’

Wij vinden het inspirerend om met Osiris Hertman samen te werken. De manier waarop hij naar ons product kijkt opent de deuren naar een hele nieuwe dimensie binnen ons vak.

Stuur ons een whatsapp