Trots presenteren wij onze Remy Meijers collectie
Geplaatst op 12 november 2021

Trots presenteren wij onze Remy Meijers collectie

Heeft u het artikel ook gelezen in de nieuwste editie van de Art of Living? Vol trots presenteren wij onze nieuwe Remy Meijers collectie. Art of Living ging in gesprek met Marein en Remy over de samenwerking en deze nieuwe collectie. Graag delen we het artikel, dat is geschreven door Evelien de Raaff en verscheen in de Art of Living. De foto’s zijn gemaakt door Jaro van Meerten.

Ambacht gekoppeld aan een heldere ontwerpvisie

Voor ontwerper Remy Meijers geldt: een geslaagd interieur is een interieur waarin alle elementen perfect op elkaar zijn afgestemd. Niet denken vanuit ‘wat al is’, maar denken vanuit ‘wat nog niet is’. Voor meer dan 200 producten werkte hij al samen met de beste bedrijven in de branche. Hoewel ze elkaar al langer kenden, kwam het nog nooit eerder tot een samenwerking tussen de ontwerper en de metaalexperts van De Rooy Metaaldesign. Tot nu. De visie van Remy en het ambacht van De Rooy Metaaldesign leverde een ‘stalen deur 2.0’ op.

Stalen deuren 2.0

Ze zijn misschien wel dé grootste trend van het afgelopen decennium: stalen taats- of schuifdeuren in een minimalistische vlakverdeling, ingezet met glas. Wie de afgelopen jaren veel door woonbladen heeft gebladerd of op Pinterest heeft gesnuffeld, zal vast niet ontgaan zijn dat deze deuren in tal van interieurs worden toegepast. Van strak-moderne villa’s en industriële lofts tot landelijk ingerichte boerderijen en karakteristieke jaren ’30-woningen. Een stalen deur leent zich overal voor. Grondlegger van deze stalendeurentrend is het ambachtsbedrijf De Rooy Metaaldesign uit Veenendaal. Nu veel interieurs al van één of meer stalen deuren voorzien zijn, werd het voor De Rooy hoog tijd om het concept dat het metaalbedrijf zelf bedacht naar een hoger niveau te tillen. “We merkten dat mensen behoefte hebben aan iets nieuws, aan variatie”, vertelt Marein de Rooy, directeur en eigenaar van familiebedrijf De Rooy Metaaldesign, “en dat geldt ook voor ons. We zijn altijd op zoek naar manieren om met iets nieuws te komen en te innoveren. We werken daarom graag samen met ontwerpers die een duidelijke visie hebben en ‘outside the box’ durven denken.” Een samenwerking met Remy Meijers bleek een logische stap vooruit.

Remy Meijers en Marein de Rooy

Een deur als kunstwerk

Het ontwerpproces duurde om en nabij een halfjaar. “Dat lijkt lang, want je zou denken: een deur is ‘maar’ een rechthoek”, vertelt Remy, “maar dat maakt het juist een uitdaging om er iets bijzonders voor te verzinnen. Een deur is zoveel meer dan alleen een sluitpost. Een deur begroet en verwelkomt je, zet de toon wanneer je een ruimte betreedt. Een mooie deur maakt je woning compleet. Ik wilde af van de gebruikelijke drievlaksverdeling. Mijn vormentaal is heel sober; een goede structuur en een harmonisch ritme zijn dan key. Net als de verhouding tussen verschillende materialen. Als je die spanning kunt vasthouden, creëer je een grafische compositie. Je deur wordt een blikvanger in de ruimte. Het idee voor deze deur ontstond vrij snel, maar ik kan heel lang zitten experi­menteren met details. Moet het staandertje op 13 of op 15 centimeter hoogte? Dat kan echt het verschil uitmaken of iets mooi of niet mooi wordt.”

Ontwerpvisie

Die hang naar perfectie is tekenend voor Remy’s werk. Zijn signatuur is helder en zonder poespas. “Een open vormentaal, die ontdaan is van alle ruis. Je ziet erin wat je moet zien en dat wat je ziet, moet goed zijn”, legt hij uit. “Ik gebruik nooit trucjes om iets mooier te maken; gebruik nooit uitbundige kleuren, daar sta ik bekend om. Dat houdt in: als je spanning wilt maken, moet je die zoeken in materialen, structuren. Daar kan ik onwijs lang mee bezig zijn; om de juiste materialen naast elkaar te leggen en zo spanning te verkrijgen. Een ruimte moet immers kloppen. De hele lay-out van een huis moet goed zijn: zichtlijnen, lichtinval, alles moet in verhouding zijn. Als dat allemaal klopt, ga ik invullen.” “Als Remy iets ontwerpt, klopt het precies”, vult Marein aan. “Waar de meesten een idee vormen rondom de mogelijkheden, vormt Remy de mogelijkheden naar zijn idee. Daarin gaat hij verder dan menig ander.”

Ambacht

Bijzonder aan dit ontwerp is niet alleen de verdeling, maar ook het materiaal an sich. Staal is een materiaal dat leeft en boeit, en dat je goed moet begrijpen, wil je het op hoog niveau kunnen smeden. Bij De Rooy Metaaldesign beheersen ze hun vak tot in hun vingertoppen. Zo goed, dat het ambachtsbedrijf een officieel octrooi heeft op de productie van zijn stalen deuren. Dat betekent dat de werk­wijze zo uniek is, dat alleen De Rooy zijn deuren zo mag maken. Wat houdt die werkwijze precies in? “We maken de frames uit stalen platen, zodat er geen lasnaad nodig is”, legt Marein uit. “Omdat de deuren uit één stuk vervaardigd zijn, zijn de frames bovendien sterker en zien ze er mooier uit. Bij het maken van een deur komt veel meer kijken dan je op het eerste gezicht zou verwachten. De binnenkant van het product moet ook kloppen.” Voor Remy is kwaliteit altijd een doorslaggevende factor. “Ik ga elk project vol passie aan en wil keer op keer niet zomaar iets moois, maar hét mooiste ontwerpen. Daar hoort een betrouwbare, vakkundige partij bij”, verduidelijkt hij. “Toen Marein mij vroeg voor een samenwerking hoefde ik niet lang na te denken. De Rooy maakt echt heel goede deuren.”

Interesse in een echte Remy Meijers-deur? Neem contact met ons op!

Stuur ons een whatsapp