Namen voor stalen deuren
Geplaatst op 9 maart 2017

Namen voor stalen deuren

Om het karakteristieke van onze stalen deuren meer te benadrukken kregen we het idee ze allemaal een eigen naam te geven. Na wat brainstormen lieten we ons inspireren door architecten die bekend zijn van de Moderne Bouwkunst. In die stijlperiode kreeg het functionele voorrang op de vorm. Alle franje werd vervangen voor geometrische basisvormen en moderne materialen. Kortom: precies de stijl van onze stalen deuren. In dit artikel introduceren we de nieuwe deurnamen met hun vlakverdeling.

Mendelsohn

Mendelsohn was een gematigde functionalist. Hij ontwierp onder meer het warenhuis Petersdorff in Wroclaw. Eenvoudige ontwerpen met grote glazen vlakken kenmerken zijn stijl. De stijl doet ons denken aan onze 2 vlaks deur. Vandaar dat we deze deur Mendelsohn noemen.

Project: Utrecht

Rietveld

Rietveld staat bekend als veelzijdige ontwerper. Als lid van kunstbeweging De Stijl ontwierp hij rechthoekige meubels en gebouwen, waaronder een rij huizen aan de Erasmuslaan in Utrecht. De rechthoekige vormen hebben raakvlakken met De Rooy deuren. De 3-vlaks deur heet dan ook vanaf nu Rietveld.

Project: Willemstad

Dudok

Hoewel Dudok niet opgeleid was als architect, is hij internationaal bekend om zijn opmerkelijke werk. Grote rechthoekige vlakken kenmerken zijn stijl. Omdat Dudok een bekende naam is, vernoemen we onze populaire 4-vlaks naar Dudok.

Project: Huizen

Cuypers

Cuyper wordt gezien als grondlegger van de Amsterdamse School. Deze bouwstijl kenmerkt zich door expressieve en fantastische vormen. Dat sluit mooi aan bij onze asymmetrische 4-vlaks deur. We noemen deze deur vanaf nu Cuypers.

Project: Amsterdam

Berlage

Berlage was een bijzonder architect die veel waarde hechte aan vakmanschap, handwerk en de samenwerking tussen ambachten. Iets waar De Rooy zich volledig in kan vinden. De 5-vlaks deur heet vanaf nu dan ook Berlage.

 

Taut

Taut was onder andere stadsarchitect van Maagdenburg in Duitsland. Zijn werk staat bekend om de sterk geprofileerde gevels, wat een blokkerig effect geeft. Deze architect inspireert ons, vandaar dat we onze 6-vlaks deur Taut noemen.

Project: Maarssen

Gropius

Gropius richtte het Bauhaus op. Deze toonaangevende academie voor architectuur staat bekend om de synthese tussen ambachtelijke techniek en industrie. We noemen onze asymmetrische 6-vlaks deur daarom graag Gropius.

Project: Rotterdam

Kramer

Het werk van Kramer wordt tot de Amsterdamse School gerekend. Kenmerkend zijn de plastische gevels gevuld met laddervensters. Dit doet ons denken aan onze 8-vlaks deur, die vanaf nu luistert naar de naam Kramer.

Project: Klundert

Diverse ontwerpen, één stijl

Wanneer je het werk van al deze architecten bekijkt, kom je grote verscheidenheid tegen. Toch gaat de kern van alle ontwerpen terug tot één stijl: de Moderne Bouwkunst. De functie gaat voor de vorm, maar de ontwerpen zijn een beleving op zich. Net als onze deuren.

Stuur ons een whatsapp